Subscribe Us

Header Ads

Indian History For All Competitive Exams (Quizzes)

Indian History For All Competitive Exams




Q1. The Vedic religion along with its Later (Vedic) developments is actually known as ? 
Ans:- Brahmanism

Q2. The Vedic Aryans first settled in the region of 
Ans:- Saptasindhu

Q3. The famous Gayatrimantra is addressed to
Ans:- Savita

Q4. Two highest ,gods in the Vedic religion were
Ans:- Indra and Varuna

Q5. Division of the Vedic society into four classes is clearly mentioned in the
Ans:- Purusa-sukta of Rigveda

Q6. This Vedic God was 'a breaker of the forts' and also a 'war god'
Ans:- Indra

Q7. The Harappan or Indus Valley Civilisation flourished during the ____ age.
Ans:- Chalcolithic

Q8. The first metal to be extensively used by the people in India was
Ans:- Copper

Q9. The Harappan Civilisation achieved far greater advancement than Sumer, Elam etc. on
account of its
Ans:- town planning

Q10. The town planning in the Harappan Civilisation was inspired by a regard for
Ans:- sanitation and public health

Post a Comment

0 Comments