Subscribe Us

Header Ads

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 6

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 6


1.Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Assembly of India?

Ans:- Sachidananda Sinha

2.The source of India’s sovereignty lies in the ?

Ans:- Preamble to the Constitution

3.What is the age of retirement of a Judge of a supreme ?

Ans:- 65yrs

4.The Constitution of India provides a ?

Ans:- Cabinet System of Government

5. Indian Constitution was Inaugurated on ?

Ans:- Jan 26,1950

6.Who is the chairman of Rajya Sabha?

Ans:- Vice-President

7. The president convenes and prorogues all sessions of Parliament in consultation with ?

Ans:- The prime minister

8. The preamble to our constitution provided that India is ?

Ans:- a sovereign, socialist, secular and democratic republic

9.The minimum age required to become a member of Rajya Sabha is ?

Ans:- 30 years

10.The president can be impeached for ?

Ans:- violating the constitution

Post a Comment

0 Comments