Subscribe Us

Header Ads

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 3

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS 


1. The Rajya Sabha is chaired by ?

Ans:- The Vice President

2. The salary of the President of India is paid from ?

Ans:- consolidated fund

3. The Chairman of the Public Accounts Committee is ?

Ans:- Leader of the opposition party

4.Who was the first Foreign Minister of free India ?

Ans:- Jawaharlal Nehru

5.The cabinet Mission to India was headed by? 

Ans:- Lord Pethick Lawrence

6.Who was the first Foreign Minister of free India?

Ans:- Jawaharlal Nehru

7.India became a Sovereign democratic republic on ?

Ans:- Jan 26, 1950

8.Who was the President of the Constituent Assembly?

Ans:- Dr.Rajendra Prasad

9.Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Assembly of India?

Ans:- Sachidananda Sinha

10.The Lok Sabha is also known as ?

Ans:- The House of the People

Post a Comment

0 Comments