Subscribe Us

Header Ads

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 1

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS 



Q1. Which is the longest written constitution of the world ?

Ans:-The Indian Constitution 

Q2. Who is the father of Indian Constitution? 

Ans:- Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar

Q3. Who is known as "Iron man of India"?

Ans:- Srdar Vallabhbhai Patel

Q4. Who was Sardar Vallabhbhai Patel ?

Ans:-Vallabhbhai Patel was the first Deputy Prime Minister of India

Q5. Who is Known as "Iron lady of India"?

Ans:-Indira Gandhi (1917-1984)

Q6 . Who was the first Womwn Prime Minister of India ?<br>

Ans:- Indira Gandhi

Q7. Who is the first Women to receive Bharat Ratna Award?

Ans:-Indira Priyadarshini Gandhi in 1971

Q8. What is the name of the father of Indira Gandhi?

Ans:-Jawaharlal Nehru

Q9. Who was the First PM of Independent India?

Ans:-Jawaharlal Nehru 

Q10. Which Indian Prime Minister has the longest tenure?

Ans:- Jawaharlal Nehru (From 15th Aug 1947 to 27th May 1964)

Q11. Children day is celebreted on which day in India?

Ans:-14th Nov 1989

Q12. Children day is celebrated in India on the birthday of which person?

Ans:- Jawaharlal Nehru (14th Nov 1989)

Q13. Which state is called by the state of Prime Minister?

Ans:-Uttar Pradesh 

Q14. Which city is called by "city of Prime Minister"? 

Ans:- Allahabad 

Q15. Who was the first women Chief Minister of an Indian State?

Ans:- Sucheta Kriplani 

Post a Comment

0 Comments