Fundamentals of Computer Quiz Part 1

Fundamentals of Computer Quiz Part 1




1. Which of the following are computers that can 

be carried around easily ? [SBI Clerk, 2009]

(a) Minicomputers (b) Supercomputers

(c) PCs (d) Laptops

(e) None of these

2. The basic goal of computer process is to convert 

data into [SBI Clerk, 2009]

(a) files (b) tables

(c) information (d) graphs

(e) None of these

3. Which of the following refers to the fastest, 

biggest and most expensive computers ? 

 [SBI Clerk, 2009]

(a) Personal Computers

(b) Supercomputers

(c) Laptops

(d) Notebooks

(e) None of these

4. A central computer that holds collections of data 

and programs for many PCs, workstations and 

other computers is a(n) ——[SBI Clerk, 2009]

(a) supercomputer (b) minicomputer

(c) laptop (d) server

(e) None of these

5. A ——— is an electronic device that process 

data, converting it into information. 

 [SBI Clerk, 2009]

(a) computer (b) processor

(c) case (d) stylus

(e) None of these

6. A central computer that holds collections 

programs for many PCs, workstations computers 

is a(n) [IBPS PO, 2011]

(a) supercomputer (b) minicomputer 

(c) laptop (d) server 

(e) None of these 

7. Personal computers can be connected together 

to form a [IBPS PO, 2011]

(a) server (b) supercomputer

(c) network (d) enterprise

(e) None of these

8. Portable computer, also known as laptop 

computer, weighing between 4 and 10 pounds is 

called [SBI PO, 2011]

(a) general-purpose application

(b) Internet

(c) scanner

(d) printer

(e) notebook computer

9. Which of the following is the fastest type of 

computer? [IBPS Clerk, 2011]

(a) Laptop (b) Notebook 

(c) Personal computer (d) Workstation 

(e) Supercomputer 

10. A computer system [SBI Clerk, 2011]

(a) hardware (b) software 

(c) peripheral devices (d) All of these 

(e) None of these 

11. A ________ is a large and expensive computer 

capable of simultaneously processing data for 

hundreds or thousands of users. 

 [SBI Clerk, 2011]

(a) handheld computer 

(b) mainframe computer 

(c) personal computer 

(d) tablet computer 

(e) None of these 

12. A personal computer is designed to meet the 

computing needs of a(n) [SBI Clerk, 2011]

(a) individual (b) department 

(c) company (d) city 

(e) None of these 

13. Ctrl, shift and alt are called _________ keys. 

 [SBI Clerk, 2011]

(a) adjustment (b) function 

(c) modifier (d) alphanumeric 

(e) None of these

14. Super computer developed by Indian scientists

 [IBPS Clerk, 2012]

(a) Param (b) Super30l

(c) Compaq Presario (d) Cray YMP

(e) Blue Gene

15. A computer used at supermarkets, departmental

stores and restaurant etc is called ______

terminal [IBPS Clerk, 2012]

(a) P-O-S (b) Dumb

(c) Intelligent (d) Smart

(e) calculating

16. Supercomputers _______ [SBI Clerk, 2012]

(a) are smaller in size and processing capability

than mainframe computers

(b) are common in majority of households

(c) contain thousands of microprocessors

(d) are rarely used by researchers due to their

lack of computing capacity

(e) are of the same size as laptops



1. (d)

2. (c)

3. (b)

4. (b)

5. (b)

6. (d)

7. (c)

8. (e)

9. (e)

10. (d)

11. (b)

12. (a)

13. (b)

14. (a)

15 (a)

16. (c)

Post a Comment

Previous Post Next Post