Subscribe Us

Header Ads

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 8 (Indian Constitutional Development)

Indian Constitutional Development

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 8


1. The Cabinet Mission to India was headed by : [Asstt Grade 1992]

(a) Stafford Cripps

(b) A.V. Alexander

(c) Lord Pethick Lawrence

(d) Hugh Gaitskell

Ans: (c)

2. The Constitution of India was adopted by the: [Teachers' Exam 1994]

(a) Governor General

(b) British Parliament

(c) Constituent Assembly

(d) Parliament of India

Ans: (c)

3. The Constituent Assembly for undivided India first met on

(a) 6th December, 1946

(b) 9th December, 1946

(c) 20th February, 1947

(d) 3rd June, 1947

Ans: (b)

4. When the Constituent Assembly for the Dominion of India reassembled on 31 st

October, 1947, its reduced membership was:

(a) 299

(b) 311

(c) 319

(d) 331

Ans: (a)

5. Who among the following was the Constitutional adviser to the Constituent Assembly of

India? [CDS 1995]

(a) Dr. B.N. Rao

(b) Dr. B.R. Ambedkar

(c) K.M. Munshi

(d) M.C. Setalvad

Ans: (a)

6. The Constitution of India was enacted by a Constituent Assembly set up :

(a) under the Indian Independence Act, 1947

(b) under the Cabinet Mission Plan, 1946

(c) through a resolution of the provisional government

(d) by the Indian National Congress

Ans: (b)

7. The Constituent Assembly which framed the Constitution for Independent India was set

up in :

(a) 1945

(b) 1946

(c) 1947

(d) 1949

Ans: (b)

8. Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Assembly of India?

(a) Sachidananda Sinha

(b) B. R. Ambedkar

(c) Dr. Rajendra Prasad

(d) P. Upendra

Ans: (a)

9. Who among the following was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian

Constitution? [CDS 1992]

(a) Rajendra Prasad

(b) Tej Bahadur Sapru

(c) C. Rajagopalachari

(d) B. R. Ambedkar

Ans: (d)

10. How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution?

(a) about 6 months in 1949

(b) exactly a year since Nov 26, 1948

(c) about 2 years since Aug 15, 1947

(d) about 3 years since Dec 9, 1946

Ans: (d)

11. Who was the President of the Constituent Assembly?

(a) Pt. Jawaharlal Nehru

(b) Dr. Rajendra Prasad

(c) Dr. B.R. Ambedkar

(d) C. Rajagopalachari

Ans: (b)

12. The demand for the Constituent Assembly was put forward by the Indian National

Congress in 1936 at its session held at :

(a) Kanpur

(b) Bombay

(c) Lucknow

(d) Lahore

Ans: (c)

13. The Constituent Assembly arrived at decisions on the various provisions of the

Constitution:

(a) by a majority vote

(b) by a two-thirds majority

(c) by consensus

(d) unanimously

Ans: (c)

14. The most profound influence on the drafting of the Indian Constitution was exercised

by the

(a) U.S. Constitution

(b) British Constitution

(c) Government of India Act, 1935

(d) French ideals of Liberty and Fraternity

Ans: (c)

15. Which of the following provisions of the Constitution came into force from November

26, 1949 ?

I. Provisions relating to citizenship.

II. Provisions relating to elections.

III. Provisions relating to provisional Parliament.

IV. Fundamental Rights.

(a) I and II

(b) I, III and IV

(c) I, II and III

(d) None

Ans: (c)

16. Which one of the following statements is correct? [IAS 2004]

(a) The Constituent Assembly of India was elected by the Provincial Assemblies in the year

1946

(b) Jawaharlal Nehru; M.A. Jinnah and Sardar Vallabhbhai Patel were members of the

Constituent Assembly of India

(c) The First Session of the Constituent Assembly of India was held in January, 1947

(d) The Constitution of India was adopted on 26th January, 1950

Ans: (a)

17. Match the following:

A. July 22, 1947 1. Adoption of National Song by the Constituent Assembly

B. January 24, 1950 2. Adoption of National Emblem by the Government

C. January 26, 1950 3. Adoption of National Calendar by the Government

D. March 22, 1957 4. Adoption of National Flag by the Constituent Assembly

A B C D

(a) 4 1 2 3

(b) 3 1 2 4

(c) 4 2 1 3

(d) 2 1 3 4

Ans: (a)

18. Which of the following is/are correctly matched?

I. India's National Song-Vande Mataram

II. India s National Flower-Rose

III. India's National Animal-Tiger

IV. India's National Bird-Eagle

(a) I and IV

(b) I, II and III

(c) II, III and IV

(d) I and III

Ans: (d)

19. The design of the National Flag was adopted by the Constitutent Assembly of India in:

(a) July, 1948

(b) July, 1950

(c) July, 1947

(d) August, 1947

Ans: (c)

20. Which of the following are the principal features of Government of India Act, 1919?

1. Introduction of dyarchy in the executive government of the provinces.

2. Introduction of separate communal electorate for Muslims.

3. Devolution of legislative authority by the Centre to the Provinces.

4. Expansion and reconstitution of Central and Provincial Legislatures.

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 2 and 4

(c) 2, 3 and 4

(d) 1, 3 and 4

Ans: (d)

21. Which of the following proved to be the most short lived of all the British constitutional

experiments in India?

(a) Government of India Act, 1919

(b) Indian Council Act, 1909

(c) Pitt's India Act, 1784

(d) Government of India Act, 1935

Ans: (b)

22. Which one of the following Acts formally introduced the principles of elections for the

first time?

(a) Indian Councils Act, 1909

(b) Government of India Act, 1919

(c) Government of India Act, 1935

(d) Indian Independence Act, 1947

Ans: (a)

23. Which of the following features do not contribute to making the Indian Constitution the

bulkiest in the world?

I. Various types of emergencies are considered in detail.

II. It codifies the rights and privileges of the members of Parliament and State Legislatures.

III. It enumerates all types of Indian citizenship and how it can be terminated.

IV. It contains not only a list of fundamental rights but also the restrictions to be placed on them.

(a) I and II

(b) I and IV

(c) II and III

(d) II, III and IV

Ans: (c)

24. Which of the following statements is/are not correct about the Objectives Resolution?

I. It was moved by Jawaharlal Nehru in the Constituent Assembly.

II. It called for just rights for minorities.

III. It formed the basis for the chapter on Fundamental Rights.

IV. It called for the establishment of a socialist and secular polity.

(a) I and II

(b) I, II and III

(c) III and IV

(d) Only III

Ans: (c)

25. Which of the following items is wrongly matched?

(a) December 9, 1947-Constituent Assemby's first meeting

(b) November 26, 1949-the people of India adopted, enacted and gave to themselves the

Constitution

(c) January 24,' 1950-the Constitution was finally signed by the members of the Constituent

Assembly

(d) January 26, 1950-the date of commencement of the Constitution

Ans: (a)

Post a Comment

0 Comments