INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 12

Indian Polity Question

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 12

Indian Constitution Question And Answers Part 1


1. The Dinesh Goswami Committee was concerned with: (1995)

 (a) de-nationalisation of banks

 (b) electoral reforms

 (c) steps to put down insurgency in the north-east 

 (d) the problem of the Chakmas 

 Ans:- (b) Dinesh Goswami Committee was concerned with electoral reforms. Dinesh Goswami was an Indian politician. He was the Minister of Law and Justice under the V.P. Singh government in 1989. 


2. Prohibition of discrimination on groups of religion, etc. (Article 15 of the Constitution of India) is a Fundamental Right classifiable under:

(a) the Right to Freedom of Religion 

(b) the Right against Exploitation 

(c) the Cultural and Educational Rights 

(d) the Right to Equality 

Ans:- (d) Prohibition of the discrimination on groups of religion, etc. (under Article 15 of the Constitution) is a Fundamental Right classified under the Right to Equality. 


3.Article 156 of the Constitution of India provides that a Governor shall hold office for a term of five years from the date on which he enters upon his office. Which of the following can be deduced from this: (1995) 

1. No Governor can be removed from his office till the completion of his term. 

2. No Governor can continue in office beyond a period of five years. 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 


Ans:- (d) Governor can be removed from his office before the completion of his term. He can continue in office beyond a period of five years. 


4. Which of the following are matters on which a constitutional amendment is possible only with the ratification of the legislatures of not less than one-half of the states? (1995) 

1. Election of the President 

2. Representation of the States in Parliament 

3. Any of the Lists in the 7th schedule 

4. Abolition of the Legislative Council of a State 

(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 2 and 4 (c) 1, 3 and 4 (d) 2, 3 and 4 

Ans:- (a) According to Article 169 abolition of the legislative council of the state does not need the ratification of not less than ½ of the state. Therefore, Statement 4 is wrong. 


5. Which one of the following is not explicitly stated in the Constitution of India but followed as a convention? (1995) 

(a) The Finance Minister is to be a Member of the Lower House 

(b) The Prime Minister has to resign if he loses majority in the Lower House 

(c) All the parts of India are to be represented in the Council of Ministers 

(d) In the event of both the President and the Vice- President demitting office simultaneously before the end of their tenure the Speaker of the lower House of the Parliament will officiate as the President 

Ans:- (b) The Prime Minister has to resigns, if he loses the majority in the house is a convection and not mentioned in the constitution. Convection: it is unwritten practices which are binding. 


6. Which of the following is/are stated in the Constitution of India? (1997) 

1. The President shall not be a member of either House of Parliament. 

2. The Parliament shall consist of the President and two Houses. Choose the correct answer from the codes given below:

 (a) Neither 1 nor 2 (b) Both 1 and 2 (c) Only 1 (d) Only 2 

 Ans:- (b) According to the Article 59, The President of India shall not be a member of either House of the Parliament. According to Article 79, Parliament shall consists of the President and two Houses. 

7. In the following quotation: (1997) 

“WE” THE PEOPLE OF INDIA having solemnly resolved to constitute India into a Sovereign Socialist Secular Democratic Republic and to secure to all its citizens JUSTICE, social, economic and political; LIBERTY of thought, expression, belief, faith and worship; EQUALITY of status and of opportunity; and to promote among them all; FRATERNITY assuring the dignity of the individual and the unity and the integrity of the Nation; In our Constituent Assembly this ‘X’ do hereby adopt, enact and give to ourselves this Constitution. ‘X’ stands for 

(a) twenty-sixth day of January, 1950 

(b) twenty-sixth day of November, 1949 

(c) twenty-sixth day of January, 1949 

(d) None of the above 

Ans:- (b) The Constitution of India was enacted on Nov 26, 1949 but was commenced on Jan 26, 1950.


8. Which one of the following schedules of the Constitution of India contains provisions regarding anti-defection Act? (1998) 

(a) Second Schedule (b) Fifth Schedule (c) Eighth Schedule (d) Tenth Schedule 

Ans:- (d) Tenth scheduled was added by the 52nd Constitutional Amendment Act, 1985. It provides for Anti-Defection Law. 


9. The Constitution of India recognises: (1999) 

(a) only religious minorities (b) only linguistic minorities (c) religious and linguistic minorities (d) religious, linguistic and ethnic minorities

Ans:- (c) The constitution refers to only two types of minorities, namely religious and linguistic minorities. Both Article 29 and Article 30 guarantee certain rights to the minorities. Article 29 protects the interests of the minorities by making a provision in the constitution. 


10. The 73rd Constitution Amendment Act 1992 refers to the: (2000) 

(a) generation of gainful employment for the unemployed and the under employed men and women in rural area. 

(b) generation of employment for the able bodied adults who are in need and desirous of work during the lean agricultural reason. 

(c) laying the foundation for strong and vibrant Panchayati Raj Institutions in the country 

(d) guarantee of right to life, liberty and security of person, equality before law and equal protection without discrimination

Ans:- (c) The 73rd Constitutional Amendment Act, 1992 refers to the laying the foundation of strong and vibrant Panchayati Raj Institution in the Country. 

Post a Comment

Previous Post Next Post