Subscribe Us

Header Ads

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 9

Indian Constitutional Development

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 9

26. The members of the Constituent Assembly were:

(a) elected by Provincial Assemblies

(b) elected directly by people

(c) nominated by the government

(d) only representatives of the princely States

Ans: (a)

27. Which of the following Acts gave representation to Indians for the first time in the

Legislature?

(a) Indian Councils Act, 1909

(b) Indian Councils Act, 1919

(c) Government of India Act, 1935

(d) None of the above

Ans: (c)

28. The Crown took the Government of India into its own hands by :

(a) Charter Act, 1833

(b) Government of India Act, 1858

(c) Indian Council Act, 1861

(d) Government of India Act, 1935

Ans: (b)

29. Consider the following statements. The Indian Constitution is :

(1) unwritten Constitution.

(2) written Constitution.

(3) largely based on Government of India Act, 1935.

(a) 2 and 1 are correct

(b) 2 and 3 are correct

(c) 1 and 2 are correct

(d) 1 and 3 are correct

Ans: (b)

30. The Indian Constitution establishes a secular state, meaning:

1. the State treats all religions equally.

2. freedom of faith and worship is allowed to all the people.

3. educational institutions, without exception, are free to impart religious instruction.

4. the State makes no discrimination on the basis of religion in matters of employment.

(a) I and II

(b) I, II and III

(c) II, III and IV

(d) I, II and IV

Ans: (d)

31. The nationalist demand for a Constituent Assembly was for the first time conceded by

the British Government, though indirectly and with reservations in the:

(a) Cripps proposals

(b) August Offer

(c) Cabinet Mission Plan

(d) Act of 1935

Ans: (b)

32. Which of the following was adopted from the Maurya dynasty in the emblem of

Government of India?

(a) Four lions

(b) Chariot wheel

(c) Horse

(d) Words 'Satyameva Jayate’

Ans: (a)

33. The office of Governor General of India was created by: [Asstt Grade 1991]

(a) Charter Act, 1813

(b) Charter Act, 1833

(c) Government of India Act, 1858

(d) Government of India Act, 1935

Ans: (c)

34. Who among the following is known as the Father of the Indian Constitution?

(a) Dr. B.R. Ambedkar

(b) Mahatma Gandhi

(c) Jawaharlal Nehru

(d) Vallabhbhai PateI

Ans: (a)

35. When did Mr. Attlee, Prime Minister of England, announce the transfer of power to the

Indians?

(a) February, 1947

(b) August, 1947

(c) June, 1948

(d) June, 1949

Ans: (c)

36. Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution? [UDC

1994]

(a) Jawaharlal Nehru

(b) B.R. Ambedkar

(c) B.N. Rao

(d) Mahatma Gandhi

Ans: (a)

37. Which of the following is correct regarding the Indian Constitution?

(a) It is completely based on British Constitution

(b) It is made only on the basis of Government of India Act, 1935

(c) It is a mixture of several Constitutions

(d) It is original

Ans: (c)

38. Match the following:

A. Govt. of India Act, 1919 1. Provincial autonomy

B. Govt. of India Act, 1935 2. Separate Electorate

C. Minto-Morley Reforms 3. Dyarchy

D. Cabinet Mission Plan 4. Constituent Assembly

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 4 3 1

(c) 4 1 3 2

(d) 3 1 2 4

Ans: (d)

39. The amendment procedure laid down in the Constitution of India is on the pattern of?

(a) Government of India Act, 1935

(b) Government of India Act, 1947

(c) Constitution of South Africa

(d) Constitution of UK

Ans: (c)

40. The first session of the Constituent Assembly was held in :

(a) Bombay

(b) Calcutta

(c) Lahore

(d) New Delhi

Ans: (d)

41. Who among the following was the Chairman of the Union Constitution Committee of

the Constituent Assembly? [IAS 2005]

(a) B.R. Ambedkar

(b) J.B. Kripalani

(c) Jawaharlal Nehru

(d) Alladi Krishnaswami Ayyar

Ans: (c)

42. Who among the following was not a member of the Constituent Assembly? [CDS 2009]

(a) Sardar Vallabhbhai Patel

(b) Acharya J.B. Kriplani

(c) Lok Nayak Jayprakash Narayan

(d) K.M. Munshi

Ans: (c)

43. Which among the following is/are the feature (s) of a Federal State? [NDA 2008]

1. The powers of the Central and the State (Constituent Unit) Governments are clearly laid

down

2. It has an unwritten Constitution. Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

44. Who was the first Foreign Minister of free India? [NDA 2008]

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Gulzari Lal Nanda

(c) Lal Bahadur Shastri

(d) John Mathai

Ans: (a)

45. Under whom among the following was the first draft of the Constitution of India

prepared in October 1947 by the advisory branch of the office of the Constituent

Assembly? [IAS 2006]

(a) Dr. B.R. Ambedkar

(b) Jawaharlal Nehru

(c) K.M. Munshi

(d) B.N. Rau

Ans: (d)

46. Which one among the following is a fundamental duty of citizens under the Constitution

of India? [CDS 2012]

(a) To provide friendly cooperation to the people of the neighbouring countries

(b) To protect monuments of national importance

(c) To defend the country and render national service when called upon to do so

(d) To know more and more about the history of India

Ans: (c)

47. The first effort at drafting a Dominion Status Constitution for India was made in

response to the [CDS 2011]

(a) Minto-Morley Reforms

(b) Montague-Chelmsford Reforms

(c) Simon Commission

(d) First Round Table Conference

Ans: (c)

48. The Constitution of India divided the states of India in categories A. B. C. and D in the

year 1950. In this context which of the following statements is correct? [CDS 2011]

(a) The Chief Commissioner was the executive head of category A states. The Rajpramukh

was the executive head of category B states. The Governor was the executive head of

categories C and D states.

(b) The Pajpramukh was the executive head of category A states. The Chief Commissioner

was the executive head of categories Band C states. The Governor was the executive head of

the category D states.

(c) The Governor was the executive head of category A states. The Rajpramukh was the

executive head of category B states. The Chief Commissioner was the executive head of

categories C and D states.

(d) The Governor was the executive head of category A states. The Chief Commissioner was

the executive head of category B states. The Rajpramukh was the executive head of categories

C and D states.

Ans: (c)

49. The Constitution of India was promulgated on January 26, 1950 because:

(a) this day was being celebrated as the Independence Day since 1929

(b) it was the wish of the framers of the Constitution

(c) the British did not want to leave India earlier than this date

(d) it was an auspicious day

Ans: (a)

50. The idea of the Constitution of India was first of all given by :

(a) Mahatma Gandhi

(b) Dr. B.R. Ambedkar

(c) Jawaharlal Nehru

(d) M.N. Roy

Ans: (d)

51. What was the main stipulation of Government of India Act, 1935 ?

(a) A federation was suggested

(b) Unitary form of government was recommended

(c) Complete independence guaranteed

(d) Dyarchy was made applicable at provincial level

Ans: (c)

52. Which of the following statements regarding the' Constituent Assembly are true? [IAS

1993]

1. It was not based on Adult Franchise.

2. It resulted from direct elections.

3. It was a multi-party body.

4. It worked through several Committees.

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

53. Who among the following was not a member of the Constituent Assembly established in

July 1946? [UTI 1993]

(a) Vallabhbhai Patel

(b) Mahatma Gandhi

(c) K.M. Munshi

(d) J.B. Kripalani

Ans: (b)

54. India became a Sovereign, democratic republic on :

(a) Aug 15, 1947

(b) Jan 30, 1948

(c) Jan 26, 1950

(d) Nov 26, 1929

Ans: (c)

55. Which one of the following made the Indian Legislature bicameral:

(a) Indian Councils Act, 1909

(b) Government of India Act, 1919

(c) Government of India Act, 1935

(d) Indian Independence Act, 1947

Ans: (b)

56. The first attempt at introducing a representative and popular element in administration

was made by :

(a) Indian Councils Act, 1900

(b) Indian Councils Act, 1909

(c) Government of India Act, 1935

(d) Indian Councils Act, 1919

Ans: (b)

57. The Government of India Act, 1935 vested the residuary power in the:

(a) British Parliament

(b) Federal Legislature

(c) State Legislature

(d) Governor-General

Ans: (d)

58. Which of the following was not one of the features of Government of India Act, 1935 ?

(a) Provincial autonomy

(b) Dyarchy of centre

(c) Bicameral Legislature

(d) All India federation

Ans: (c)

59. Which one of the following aimed at providing a federal structure for India?

(a) Indian Council Act, 1909

(b) Montague-Chelmsford Reforms Act, 1919

(c) Charter Act, 1831

(d) Government of India Act, 1935

Ans: (d)

Post a Comment

0 Comments