INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 15

Indian Polity Question

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 15

Indian Constitution Question And Answers Part 4


1. Consider the following statements: (2005) 

1. Article 301 pertains to the right to property. 

2. Right to property is a legal right but not a Fundamental Right. 

3. Article 300A was inserted in the constitutional Amendment. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(a) Only 2 (b) 2 and 3 (c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3 

Ans:- 1. (b) Article 300A. Persons not to be deprived of property save by authority of law. No person shall be deprived of his property save by authority of law.


2. The Constitution (88th Amendment) Act is related to: (2005) 

(a) empowering the center to levy and appropriate service tax 

(b) the Constitution of the National Judicial Commission 

(c) readjustment of electoral constituencies on basis of the Population Census 2001 

(d) the demarcation of new boundaries between states 

Ans:-  2. (a) 88th Constitutional Amendment is related to empowering the centre to levy and appropriate service tax. 

3. Consider the following statements: (2005) 

1. Article 371 A to 371 I were inserted in the Constitution of India to meet regional demands of Nagaland, Assam, Manipur, Andhra Pradesh, Sikkim, Mizoram, Arunachal Pradesh and Goa. 

2. Constitution of India and the United States of America envisage a dual policy (the union and the states) but a single citizenship. 

3. A naturalised citizen of India can never be deprived of his citizenship. Which of the statements given above is/are correct? 

(a) Only 1 (b) 1 and 3 (c) Only 3 (d) All of the above 

Ans:- 3. (c) The Constitution of India envisages a single policy for Union and the States. A naturalized citizen is one who acquires citizenship either by naturalization or by registration. They can be deprived of citizenship if they acquired citizenship by using fraudulent means. 


4. Consider the following statements: (2005) 

1. Part IX of the Constitution of India provisions for Panchayats and was inserted by the Constitution (Amendment) Act, 1992. 

2. Part IX A of the Constitution of India contains provisions for municipalities and the Article 243 Q envisages two types of municipalities, a Municipal Council and a Municipal Corporation for every State. Which of the statement(s) given above is/are correct? 

(a) Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 

Ans:- 4. (a) Part IX and XI scheduled were added by 73rd constitutional Amendment Act 1992 which contains provision for panchayats, Part IX A twelfth scheduled were added by 74th Constitutional Amendment Act, 1992 which contains for provision for municipalities but Article 243Q envisages three types of municipalities; Nagar panchayats for a transitional area, Municipal council for smaller urban areas and municipal corporation for large areas. 


5. Consider the following statements: (2006) 

1. Free and compulsory education to the children of 6–14 years age-group by the state by the 76th Amendment to the Constitution of India 

2. Sarva Shiksha Abhiyan seeks to provide computer education even in rural areas. 

3. Education was included in the Concurrent List by the Forty-second Amendment, 1976 to the Constitution of India. Which of the statements given above are correct? 

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2 (c) 2 and 3 (d) 1 and 3 

Ans:- 5. (c) 1. Free and compulsory education to the children of 6–14 years age group by the state by 86th Constitutional Amendment to the Constitution of India. Hence option 1 is wrong. 2. Sarva Shiksha Abhiyan seeks to provide computer education even in rural areas. 3. Education was included in the concurrent list by the Forty-second Amendment 1976 to the Constitution of India. 

6. What does the 104th Constitution Amendment Bill related to? (2006) 

(a) Abolition of Legislative Councils in certain states. 

(b) Introduction of dual citizenship for persons of Indian origin living outside India. 

(c) Providing quota to socially and educationally backward classes in private educational institutions. 

(d) Providing quota for religious minorities in the services under the Central Government. 

Ans:- 6. (c) 104th Constitutional Amendment Bill or 93rd Amendment Act 2006 added Article 15(5) in the constitution which provides for provision for provision given under option C. 


7. Consider the following statements: (2006) 

1. There is no provision in the Constitution of India to encourage equal pay for equal work for both men and women. 

2. The Constitution of India does not define backward classes. Which of the statement(s) given above is/are correct? 

(a) Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 

Ans:- 7. (b) There is provision in the constitution for equal pay of work for both men and women which is given under Article 39. So option 1 is wrong. 


8. Consider the following statements in respect of financial emergency under Article 360 of the Constitution of India: (2007) 

1. A proclamation of financial emergency issued shall cease to operate at the expiration of two months, unless, before the expiration of that period, it has been approved by the resolutions of both Houses of Parliament. 

2. If any proclamation of financial emergency is in operation, it is competent for the President of India to issue directions for the reduction of salaries and allowances of all or any class of persons, serving in connection with the affairs of the union but excluding the Judges of the Supreme Court and the High Courts. Which of the statement(s) given above is/are correct? 

(a) Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 

Ans:- 8. (a) The provisions for declaring a financial emergency are mentioned in Article 360 of the Indian Constitution. According to this provision, the President can declare a proclamation for financial emergency if he is satisfied that a situation has arisen which can affect the financial stability or credit of India or any part of the Indian Territory. The President can declare a financial emergency in the whole country or any part of the country if he is satisfied of its need. Any such proclamation must be approved by both Houses of the Parliament which are Lok Sabha and Rajya Sabha, within two months from the date of the declaration. But, if at the time of the declaration, Lok Sabha is dissolved due to any reason whatsoever, then such a proclamation can only survive for 30 days starting from the first sitting of the reconstituted Lok Sabha. 


9. Which of the following is/are included in the Directive Principles of State Policy? (2008) 

1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour. 

2. Prohibition of consumption except for medicinal purposes of intoxicating drinks and of other drugs which are injurious to health. Select the correct answer using the codes given below: 

(a) Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 

Ans:- 9. (b) Prohibition of traffic and forced labour given under fundamental rights Article 23. Hence, option 1 is wrong. 


10. Which Schedule of Constitution of India contains special provisions for the administration and control of Scheduled Areas in several States? (2008) 

(a) 3rd (b) 5th (c) 7th (d) 9th 

Ans:- 10. (b) Option (b) is correct. 




Post a Comment

Previous Post Next Post