INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 16

Indian Polity Question

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 16

Indian Constitution Question And Answers Part 5



1. Under which one of the following Constitution Amendment Acts, four languages were added to the languages under the Eighth Schedule of the Constitution of India, thereby raising their number to 22? (2008) 

(a) Constitution (90th Amendment) Act. (b) Constitution (91st Amendment) Act. (c) Constitution (92nd Amendment) Act. (d) Constitution (93rd Amendment) Act. 

Ans:- (c) The Ninety-second Amendment of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Ninetysecond Amendment) Act, 2003, amended the Eighth Schedule to the Constitution so as to include Bodo, Dogri, Maithili and Santali languages, thereby raising the total number of languages listed in the schedule to 22. 


2. With reference to the Constitution of India, consider the following: (2010) 

1. Fundamental Rights 

2. Fundamental Duties 

3. Directive Principles of State Policy 

Which of the above provisions of the Constitution of India is/are fulfilled by the National Social Assistance Programme launched by the Government of India? 

(a) Only 1 (b) Only 3 (c) 1 and 3 (d) All of these 

Ans:-  (c) The National Social Assistance Program (NSAP) which came into effect from 15th August, 1995 represents a significant step towards the fulfillment of the directive principles in Article 41 (Right to work, to education and to public assistance in certain cases) of the Constitution. 


3. Under the Constitution of India, which one of the following is not a fundamental duty? (2011) 

(a) To vote in public elections. (b) To develop the scientific temper. (c) To safeguard public property. (d) To abide by the Constitution and respect its ideals. 

Ans:- (a) To vote in public elections is not a fundamental duty but it is a legal duty. 



4. Which of the following is/are among the Fundamental Duties of citizens laid down in the Indian Constitution? 

1. To preserve the rich heritage of our composite culture. 

2. To protect the weaker sections from social injustice. 

3. To develop the scientific temper and spirit of inquiry. 

4. To strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity. (2012) 

Select the correct answer using the codes given below: 

(a) 1 and 2 (b) Only 2 (c) 1, 3 and 4 (d) All of the above 

Ans:-  (c) All the statements except 2 regarding the fundamental duties of citizens are correct. 

5. Consider the following provisions under the Directive Principles of State Policy as enshrined in the Constitution of India: (2012) 

1. Securing for citizens of India a uniform civil code. 

2. Organising Village Panchayats. 

3. Promoting cottage industries in rural areas. 

4. Securing for all the workers reasonable leisure and cultural opportunities. 

Which of the above are the Gandhian Principles that are reflected in the Directive Principles of State Policy? 

(a) 1, 2 and 4 (b) 2 and 3 (c) 1, 3 and 4 (d) All of these 

Ans:-  (b) Organising village panchayat and promoting cottage industries in rural areas are the Gandhian Principles that are reflected in the Directive Principles of State Policy. 



6. Which of the following special powers have been conferred on the Rajya Sabha by the Constitution of India? (2012) 

(a) To change the existing territory of a state and to change the name of a state. 

(b) To pass a resolution empowering the Parliament to make laws in the State List and to create one or more All India Services.

(c) To amend the election procedure of the President and to determine the pension of the President after his/her retirement. 

(d) To determine the functions of the Election Commission and to determine the number ofElectionCommissioners. 

Ans:- (b) The Constitution of India empowers the Parliament to make laws in the state list and to create one or more all India services. 


7. Which of the following provisions of the Constitution of India have a bearing on education? (2012) 

1. Directive Principles of State Policy. 

2. Rural and Urban Local Bodies. 

3. 5th Schedule 

4. 6th Schedule 

5. 7th Schedule Select the correct answer using the codes give below: 

(a) 1 and 2 (b) 3, 4 and 5 (c) 1, 2 and 5 (d) All of these

Ans:- (c) 1, 2 and 5 are correct. 


8. ‘Economic Justice’ as one of the objectives of the Indian Constitution has been provided in: (2013) 

(a) the Preamble and the Fundamental Rights. 

(b) the Preamble and the Directive Principles of State Policy. 

(c) the Fundamental Rights and the Directive Principles of State Policy. 

(d) None of the above 

Ans:-  (b) Economic justice is been given in the preamble and the directive principles of state policy. 


9. The people of India agitated against the arrival of Simon Commission because: (2013) 

(a) Indians never wanted the review of the working of the Act of 1919. 

(b) Simon Commission recommended the abolition of Dyarchy (Diarchy) in the Provinces. 

(c) there was no Indian member in the Simon Commission. 

(d) the Simon Commission suggested the partition of the country. 

Ans:- (c) The members of the commission were all Englishmen and not a single Indian was included in it. 


10. According to the Constitution of India, which of the following are fundamental for the governance of the country? (2013)

(a) Fundamental Rights (b) Fundamental Duties (c) Directive Principles of State Policy (d) Fundamental Rights and Fundamental Duties

Ans:-  (c) Directive principles of state policy are guidelines to the Central and State Government of India to be kept in mind while framing laws and policies. DPSPs aim to create social and economic conditions under which the citizen can lead a good life. They also aim to establish social and economic democracy through a welfare state. They act as a check on the government. It is a yardstick in the hands of the people to measure the performance of the government. It shall be the duty of the state to apply these principles in making laws.

Post a Comment

Previous Post Next Post