INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 17

Indian Polity Question

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 17

Indian Constitution Question And Answers Part 6


1. With reference to Indian History, the members of the Constituent Assembly from the Provinces were: (2013) 

(a) directly elected by the people of those Provinces 

(b) nominated by the Indian National Congress and the Muslim League 

(c) elected by the Provincial Legislative Assemblies 

(d) selected by the government for their expertise in constitutional matters 

Ans:- (c) Option C is correct. 



2. Consider the following statements: (2014) 

A Constitutional Government is one which: 

1. places effective restrictions on individual liberty in the interest of state authority. 

2. places effective restrictions on the authority of the state in the interest of individual liberty. Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 

Ans:- (b) A constitutional state is one which places effective restrictions on the authority of the state in the interests of individual liberty.


3. Which one of the following schedules of the Constitution of India contains provisions regarding anti-defection? 

(a) Second Schedule 

(b) Fifth Schedule 

(c) Eighth Schedule 

(d) Tenth Schedule 

Ans:- (d) The 10th Schedule to the Indian Constitution that is popularly referred to as the ‘Anti-Defection Law’ was inserted by the 1985 Amendment to the Constitution. ‘Defection’ has been defined as, “To abandon a position or association, often to join an opposing group”. The Advanced Law Lexicon defines defection as, “crossing the floor by a member of a Legislature is called defection.” In short, defection is an act by a member of a particular party of disowning his loyalty towards that particular party and pledging allegiance to another party. This is what the Law Lexicon describes as ‘crossing the floor’. 


4. In the Constitution of India, promotion of international peace and security is included in the: (2014) 

(a) Preamble to the Constitution 

(b) Directive Principles of State Policy 

(c) Fundamental Duties 

(d) 9th Schedule 

Ans:-  (b) Article 51 relates to promotion of International Peace and Security. 


5. “To uphold and protect the Sovereignty, Unity and Integrity of India” is a provision made in the (2015) 

(a) Preamble of the Constitution 

(b) Directive Principles of State Policy 

(c) Fundamental Rights 

(d) Fundamental Duties 

Ans:-  (d) It is given under fundamental duties. So option (d) is correct. 


6. The ideal of ‘Welfare State’ in the Indian Constitution is enshrined in its: (2015) 

(a) Preamble (b) Directive Principles of State Policy (c) Fundamental Rights (d) Seventh Schedule 

Ans:- (b) The ideal of welfare state is given under directive principles of state policy. 



7. Consider the following statements regarding the Directive Principles of State Policy: (2015) 

1. The Principles spell out the socio-economic democracy in the country. 2. The provisions contained in these Principles are not enforceable by any court. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 

Ans:-  (c) The Directive Principles spell out the socio–economic democracy in the country and even the provisions contained in these principles are not enforceable by any Court. Hence, both Statement 1 & 2 are correct. 


8. The provisions in Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in order to: (2015) 

(a) protect the interests of Scheduled Tribes 

(b) determine the boundaries between States 

(c) determine the powers, authority and responsibilities of Panchayats 

(d) protect the interests of all the border States 

Ans:- (a) Fifth Schedule deals with the administration of scheduled areas and scheduled tribes in any state except the four states, Meghalaya, Assam, Mizoram and Tripura. The Sixth Schedule deals with the administration of tribal areas in four N-E states named above. 


9. Who/Which of the following is the custodian of the Constitution of India? (2015) 

(a) The President of India 

(b) The Prime Minister of India 

(c) The Lok Sabha Secretariat 

(d) The Supreme Court of India 

Ans:- (d) Supreme Court of India is the custodian of India. 


10. One of the implications of equality in society is the absence of: (2017) 

(a) Privileges (b) Restraints (c) Competition (d) Ideology

Ans:-  (a) One of the implications of equality in society is the absence of the Privileges. Therefore, option (a) is correct.  

Post a Comment

Previous Post Next Post