INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 21 : Indian Executive and Legislature

Indian Polity Question

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 21

Indian Executive and Legislature



1. Which one of the following is correct in respect of the commencement of the election process in India? (1995) 

(a) The recommendation for election is made by the government and the notification for election is issued by the Election Commission. 

(b) The recommendation for election is made by the Election Commission and the notification for election is issued by the Home Ministry at the Centre and Home Departments in the States. 

(c) The recommendation for election is made by the Election Commission and the notification for election is issued by the President and Governors of the States concerned. 

(d) Both the exercises of making a recommendation for election and that of issuing a notification in respect of it are done by Election Commission. 

Ans:-  (a) The recommendation for the election is made by the government and the notification for election is issued by the Election Commission. Therefore, the option (a) is correct.


2. Which of the following is/are extra-constitutional and extra legal device(s) for securing cooperation and coordination between the States in India? (1995) 

1. The National Development Council 

2. The Governer’s Conference 

3. Zonal Councils 

4. The Inter-State Council 

(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 3 and 4 (c) 3 and 4 (d) 4 only 

 Ans:- (a) The National Development Council, the Governor’s conference and Zonal councils are extra constitutional body for securing cooperation and coordination between the States in India. While, the Inter-State Council is a constitutional body under the Article 263.  



3. Which one of the following States of India does not have a Legislative Council so far even though the Constitution (Seventh Amendment) Act, 1956 provides for it? (1995) 

(a) Maharashtra (b) Bihar (c) Karnataka (d) Madhya Pradesh 

Ans:-  (d) Madhya Pradesh does not have a Legislative Council so far even though the Seventh Constitutional Amendment Act, 1956 provides for it. At present six states have a Legislative Council, these states are Andhra Pradesh, Bihar, Karnataka, Maharashtra, Telangana and Uttar Pradesh. 


4. In the interim government formed in 1946, the VicePresident of the Executive Council was: (1995) 

(a) Jawaharlal Nehru (b) Dr. S. Radhakrishnan (c) C. Rajagopalachari (d) Dr. Rajendra Prasad 

Ans:-  (a) Jawaharlal Nehru, as a Vice President of the Executive Council played a similar role of a Prime Minister (PM) until Independence. After the Independence of India, Nehru and his government further concentrated on challenging and formulating the constitution and maintain diplomatic relations with other countries. 


5. Who among the following have the right to vote in the elections to both the Lok Sabha and the Rajya Sabha? (1995) 

(a) Elected members of the Lower House of the Parliament. (b) Elected members of the Upper House of the Parliament. (c) Elected members of the Upper House of the State Legislature. (d) Elected members of the Lower House of the state Legislature. 

Ans:- (a) Elected members of the Lower Houses of the State Legislature have the right to vote in the elections of both the Lok Sabha and the Rajya Sabha. 


6. If in an election to a State Legislative Assembly, the candidate who is declared elected loses his deposit, it means that: (1995) 

(a) the polling was very poor. (b) the election was for a multi-member constituency. (c) the elected candidate’s victory over his nearest rival was very marginal. (d) a very large number of candidates contested the election. 

Ans:-  (a) If in an election to a State Legislative Assembly, the winning candidate lose his deposit, it means a large number of candidates fought the election. 


7. Consider the table given below providing some details of the results of the election to the Karnataka State Legislative Assembly held in December, 1994: (1995) Political Party Percentage of Popular votes obtained Number of seats secured Janata Dal Congress BJP 36 31 20.4 116 36 40 In the terms of electoral analysis, the voter seat distortion is to be explained as the result of the adoption of the: (a) Hare system (b) Cumulative vote system (c) First-past-the post system (d) Plural vote system 

Ans:-  (c) The voter seats distortion in the given table of the results of the election explains the adoption of the first-past-the post system. 


8. Which one of the following is part of the electoral college for the election of the President of India but does not form part of the forum for his impeachment? (1996) 

(a) Lok Sabha (b) Rajya Sabha (c) State Legislative Councils (d) State Legislative Assemblies 

Ans:- (c) The member of the State Legislative Assemblies take part in the election of the President but does not take part in the process of his removal. Article 61 of the constitution mentions the process of impeachment of the President. 


9. If the number of seats allocated to a State in the Lok Sabha is 42, then the number of seats reserved for the Scheduled Castes in that state will be: (1996) 

(a) 21 (b) 14 (c) 7 (d) 6 

Ans:-  (*) None of the given option is correct. Seats are allocated to SC or ST, according to their population percentage in a state for Lok Sabha. 


10. Consider the following statements: No one can be compelled to sing the National Anthem since: (1996) 

1. It will be violative of the Right to freedom of speech and expression. 

2. It will be violative of the Right to freedom of conscience and practise and propagation of religion. 

3. There is no legal provision obliging any one to sing the National Anthem. 

(a) 1 and 2 are correct (b) 2 and 3 are correct (c) 1, 2 and 3 are correct

(d) none is correct

Ans:-  (d) None of the above statement is correct with regard to “no one can be compelled to sing the National Anthem.” 

Post a Comment

Previous Post Next Post