INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 18

Indian Polity Question

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 18

Indian Constitution Question And Answers Part 7


1. Which principle among the following was added to the Directive Principles of State Policy by the 42nd Amendment to the Constitution? (2017) 

(a) Equal pay for equal work for both men and women 

(b) Participation of workers in the management of industries 

(c) Right to work, education and public assistance 

(d) Securing living wage and human conditions of work to workers 

Ans:-  (b) 42nd Amendment Act, 1976 is one of the most important amendments to the Indian Constitution. It was enacted by Indian National Congress headed by Indira Gandhi then. Due to the large number of amendments, this act has brought to the Indian Constitution, it is also known as ‘Mini-Constitution.’  


2. Which one of the following statements is correct? (2017) 

(a) Rights are claims of the State against the citizens. 

(b) Rights are privileges which are incorporated in the Constitution of a State. 

(c) Rights are claims of the citizens against the State. 

(d) Rights are privileges of a few citizens against the many.

Ans:-  (c) Rights are claims of the citizens against the State. Hence, option C is correct. 


3. Consider the following statements: (2017) With reference to the Constitution of India, the Directive Principles of State Policy constitute limitations upon: 

1. legislative function 

2. executive function Which of the above statements is/are correct? 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 

Ans:-  (d) Part IV of Indian Constitution deals with Directive Principles of our State Policy (DPSP). The provisions contained in this part cannot be enforced by any court, but these principles are fundamental in the governance of the country and it shall be the duty of the state to apply these principles in making laws. 


4. Which one of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India? (2017) 

(a) Liberty of thought (b) Economic liberty (c) Liberty of expression (d) Liberty of belief 

Ans:-  (b) Economic liberty is not embodied in the preamble to the Constitution of india. 


5. In the context of India, which one of the following is the correct relationship between Rights and Duties? (2017) 

(a) Rights are correlative with Duties. 

(b) Rights are personal and hence independent of society and Duties. 

(c) Rights, not Duties, are important for the advancement of the personality of the citizen. 

(d) Duties, not Rights, are important for the stability of the State. 

Ans:- (a) Rights are correlative with the duties. Hence, option (a) is correct. 


6. The mind of the makers of the Constitution of India is reflected in which of the following? (2017) 

(a) The Preamble (b) The Fundamental Rights (c) The Directive Principles of State Policy (d) The Fundamental Duties 

Ans:-  (a) The Preamble to the Constitution of free India remains a beautifully worded prologue. It contains the basic ideals, objectives, and philosophical postulates the Constitution of India stands for. They provide justifications for constitutional provisions.


7. Right to vote and to be elected in India is a: (2017) 

(a) Fundamental Right (b) Natural Right (c) Constitutional Right (d) Legal Right 

Ans:-  (d) Right to Vote is a legal right. 


8. Which of the following are envisaged by the Right against Exploitation in the Constitution of India? (2017) 

1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour 

2. Abolition of untouchability 

3. Protection of the interests of minorities 

4. Prohibition of employment of children in factories and mines Select the correct answer using the code given below: 

(a) 1, 2 and 4 only (b) 2, 3 and 4 only (c) 1 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 

Ans:- (c) The Right against Exploitation enshrined in the Indian Constitution guarantees the dignity of the individual. It also prohibits the exploitation or misuse of service by force or inducement in the following ways: It prohibits human trafficking i.e. it criminalises buying and selling of human beings like a commodity. 


9. Which one of the following is not a feature of Indian federalism? (2017) 

(a) There is an independent judiciary in India. 

(b) Powers have been clearly divided between the Centre and the States. 

(c) The federating units have been given unequal representation in the Rajya Sabha

(d) It is the result of an agreement among the federating units. 

Ans:-  (d) The main federal features of the Indian Constitution are as follows: l Written Constitution l Supremacy of the Constitution l Rigid Constitution l Division of Powers l Independent Judiciary l Bicameral Legislature l Dual Government Polity. 


10. Consider the following statements: (2018) 

1. The Parliament of India can place a particular law in the Ninth Schedule of the Constitution of India. 

2. The validity of a law placed in the Ninth Schedule cannot be examined by any court and no judgment can be made on it.

Ans:- (a) Ninth Schedule was added by first constitutional amendment in 1951. The reason for adding Ninth Schedule to the Constitution was that at that point of time various State Govt. and Union Govt. wanted to implement policy of zamindari abolition and other land reforms. However, the Supreme Court in Kameshwar Singh case had ruled that right to property cannot be taken away. Therefore, Ninth Schedule was added which made provision that any law put in Ninth Schedule will be outside the purview of Courts and Courts cannot question the validity of those laws which are put under Ninth Schedule. 

Post a Comment

Previous Post Next Post