INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 19

Indian Polity Question

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 19

Indian Constitution Question And Answers Part 8



1. Consider the following statements: (2018) 

1. The Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Review Committee Report has recommended a debt to GDP ratio of 60% for the general (combined) government by 2023, comprising 40% for the Central Government and 20% for the State Governments. 

2. The Central Government has domestic liabilities of 21% of GDP as compared to that of 49% of GDP of the State Governments. 

3. As per the Constitution of India, it is mandatory for a State to take the Central Government’s consent for raising any loan if the former owes any outstanding liabilities to the latter. Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only (b) 2 and 3 only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 

Ans:- (c) Option 1 & 3 are correct. 


2. Consider the following statements: (2018) 

1. Aadhaar card can be used as a proof of citizenship or domicile. 

2. Once issued, Aadhaar number cannot be deactivated or omitted by the Issuing Authority. Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 

Ans:- (d) Aadhaar is a 12-digit unique identification number issued by the Indian Government to every individual resident of India. The Aadhaar project was initiated as an attempt towards having a single, unique identification document or number that would capture all the details, including demographic and biometric information of every resident Indian individual. 


3. Which one of the following reflects the most appropriate relationship between law and liberty? (2018) 

(a) If there are more laws, there is less liberty. 

(b) If there are no laws, there is no liberty. 

(c) If there is liberty, laws have to be made by the people. 

(d) If laws are changed too often, liberty is in danger. 

Ans:-  (b) Liberty is the idea of freedom in a political frame. So when we talk about liberty we talk about freedom against oppression in a civil society. Law is the system of rules which guarantees liberty to preserve its nature and help justice to function. 


4. Which of the following are regarded as the main features of the ‘Rule of Law’? (2018) 

1. Limitation of powers 

2. Equality before law 

3. People’s responsibility to the Government 

4. Liberty and civil rights Select the correct answer using the code given below: 

(a) 1 and 3 only (b) 2 and 4 only (c) 1, 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 

Ans:-  (c) In India, the Constitution is the supreme authority. The preamble of our Constitution clearly speaks out the principle of rule of law. It is sometimes said that planning and welfare schemes essentially strike at rule of law because they affect the individual freedom and liberty in many ways. But rule of law plays an effective role by emphasizing upon fair play and greater accountability of the administration. It lays greater emphasis upon the principles of natural justice and the rule of speaking order in administrative process in order to eliminate administrative arbitrariness. People’s responsibility to the Government is not a feature of the “Rule of Law”. 



5. Right to Privacy is protected as an intrinsic part of Right to Life and Personal Liberty. Which of the following in the Constitution of India correctly and appropriately imply the above statement? (2018) 

(a) Article 14 and the provisions under the 42nd Amendment to the Constitution 

(b) Article 17 and the Directive Principles of State Policy in Part IV 

(c) Article 21 and the freedoms guaranteed in Part III 

(d) Article 24 and the provisions under the 44th Amendment to the Constitution

Ans:-  (c) Right to Privacy is protected as an intrinsic part of life and personal liberty enshrined under Article 21 of Indian Constitution. Article 21 provides that: “No person shall be deprived of his life or personal liberty except according to procedure established by law.” 


6. The Ninth Schedule was introduced in the Constitution of India during the prime ministership of (2019) 

(a) Jawaharlal Nehru 

(b) Lal Bahadur Shastri 

(c) Indira Gandhi 

(d) Morarji Desai 

Ans:-  (a) The Ninth Schedule of the Constitution was drafted by the Nehru government in 1951. It emanates from Art. 31-A and 31-B which were introduced by the Constitution (First Amendment) Act, 1951, it came into effect from June 18, 1951 which ensure that certain laws were valid even if it violated the fundamental rights of citizen. 


7. Under which Schedule of the Constitution of India can the transfer of tribal land to private parties for mining be declared null and void? (2019) 

(a) Third Schedule 

(b) Fifth Schedule 

(c) Ninth Schedule 

(d) Twelfth Schedule 

Ans:-  (b) In State of Andhra Pradesh & Ors (1997) judgment, the Supreme Court declared that the transfer of tribal land to private parties for mining was null and void under the Fifth Schedule of the Constitution.  


8. With reference to the Constitution of India, prohibitions or limitations or provisions contained in ordinary laws cannot act as prohibitions or limitations on the constitutional powers under Article 142. It could mean which one of the following? (2019) 

(a) The decisions taken by the Election Commission of India while discharging its duties cannot be challenged in any court of law. 

(b) The Supreme Court of India is not constrained in the exercise of its powers by laws made by the Parliament. 

(c) In the event of grave financial crisis in the country, the President of India can declare Financial Emergency without the counsel from the Cabinet. 

(d) State Legislatures cannot make laws on certain matters without the concurrence of Union Legislature. 

Ans:- (b) The Supreme Court of India is not constrained in the exercise of its powers by laws made by the Parliament. Article 142 of the Constitution of India provides that, The Supreme Court in the exercise of its jurisdiction may pass decree or make such order as is necessary for doing complete justice in any cause or matter pending before it, and any decree so passed or orders so made shall be enforceable throughout the territory of India in such manner as may be prescribed by or under any law made by Parliament and, until provision in that behalf is so made, in such manner as the President may by order prescribe. 


9. Which Article of the Constitution of India safeguards one's right to marry the person of one's choice? (2019) 


(a) Article 19 (b) Article 21 (c) Article 25 (d) Article 29 

Ans:-  (b) According to the verdict of the Supreme Court, The right to marry a person of one’s choice is integral to Article 21 (right to life and liberty) of the Constitution. 


10. Which one of the following suggested that the Governor should be an eminent person from outside the State and should be a detached figure without intense political links or should not have taken part in politics in the recent past? (2019) 

(a) First Administrative Reforms Commission (1966) 

(b) Rajamannar Committee (1969) 

(c) Sarkaria Commission (1983) 

(d) National Commission to Review the Working of the Constitution (2000)

Ans:- (c) The ‘Sarkaria Commission’ recommended that the Governor should be an eminent person from outside the state and should be a detached figure without intense political links and that he should not have taken part in politics in recent past and should not be a member of the ruling party. 


Post a Comment

Previous Post Next Post