INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 22

Indian Polity Question

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 22

Indian Executive and Legislature



1. Which one of the following statements is correct? The Prime Minister of India: (1996) 

(a) is free to choose his minister only from among those who are members of either House of Parliament. 

(b) can choose his cabinet colleagues after due counselling by the President of India in this regard. 

(c) has full discretion in the choice of persons who are to serve as ministers in his cabinet. 

(d) has only limited powers in the choice of his cabinet colleagues because of the discretionary powers vested with the President of India. 

Ans:-  (d) Due to the discretionary power of the President of India, Prime Minister has limited powers in the choice of his cabinet. 


2. Which one of the following countries had more or less evolved a two-party system? (1996) 

(a) Sri Lanka (b) Bangladesh (c) Pakistan (d) Myanmar 

Ans:-  (b) Among the given options, Bangladesh had more or less evolved a two-party system. 


3. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R): Assertion 

(A): The word minority is not defined in the Constitution of India. Reason (R): The Minorities Commission is not a constitutional body. In the context of the above two statements, which one of the following is correct? (1996) 

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A. 

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A. 

(c) A is true but R is false. 

(d) A is false but R is true. 

Ans:-  (b) Both Assertion and Reason is separately true but Reason does not correctly explains the A. 


4. In which one of the following countries will the noconfidence motion to bring down the government passed by the legislature be valid only when the legislature is able to find simultaneously a majority to elect successor government? (1997) 

(a) France (b) Germany (c) Italy (d) Portugal 

Ans:-  (b) In Germany, the provision was there that when no confidence motion was passed by the legislature then it will be valid only when the legislature is able to find simultaneously a majority to elect successor government. 


5. Which one of the following States of India has passed a legislation (in 1996) making the maintenance of one’s parent mandatory? (1997) 

(a) Kerala (b) West Bengal (c) Maharashtra (d) Himachal Pradesh 

Ans:-  (d) In 1996, Himachal Pradesh legislature passed the legislation making the maintenance of one’s parent mandatory. 


6. Proportional representation is NOT necessary in a country where: (1997) (a) there are no reserved constituencies. (b) a two-party system has developed. (c) the first-past-the-post system prevails. (d) there is a fusion of presidential and Parliamentary forms of government. 

Ans:-  (b) In a two party system proportional representation is not mandatory. 


7. If the Prime Minister of India belonged to the Upper House of Parliament: (1997) 

(a) he will not be able to vote in his favour in the event of a no-confidence motion. 

(b) he will not be able to speak on the budget in the Lower House. 

(c) he can make statements only in the Upper House. 

(d) he has to become a member of the Lower House within six months after being sworn in as the Prime Minister. 

Ans:-  (a) In the case of Prime Minister, Elected from Upper House then he will not be able to vote in favour in the event of no-confidence motion. 


8. In the Presidential election in India, every elected member of the Legislative Assembly of a State shall have as many votes as there are multiples of one thousand in the quotient obtained by dividing the population of the State by the total number of the elected members of the Assembly. As at present (1997) the expression “population” here means the population as ascertained by the: (1997) 

(a) 1991 Census (b) 1981 Census (c) 1971 Census (d) 1961 Census 

Ans:- (a) The President is indirectly elected by an electoral college comprising the Parliament of India (both houses) and the legislative assemblies of each of India’s states and territories, who themselves are all directly elected. 


9. Consider the following statements: (1997) Assertion 

(A): The reservation of thirty-three percent of seats for women in Parliament and State Legislature does not require Constitutional Amendment. Reason (R): Political parties contesting elections can allocate thirty-three percent of seats they contest to women candidates without any Constitutional Amendment. In the context of the above two statements, which one of the following is correct? 

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A. 

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A. 

(c) A is true but R is false. 

(d) A is false but R is true. 

Ans:- (d) The reservation of thirty-three percent of seats for women in Parliament and State Legislature needed Constitutional Amendment. While the Political Parties can allocate thirty-three percent of seats to women without any constitutional amendment. 

10. In which one of the following countries are 75 percent of seats in both Houses of Parliament filled on the basis of first-past-the post system and 25 percent on the basis of Proportional Representation system of elections? (1997) 

(a) Germany (b) Italy (c) France (d) Russia 

Ans:- (c) In France 75% of seats in both Houses of Parliament filled on the basis of first-past-the-post system and 25% on Proportional Representation system of election. 


***. Match List–I with List–II and select the correct answer using the codes given below the lists: (1997) 

List–I                                         List–II 

(Functionaries)                       (Oaths or affirmations) 

A. President of India               1. Secrecy of Information 

B. Judges of Supreme            2. Faithful Discharge of Court Duties 

C. Members of                         3. Faith and Allegiance to Parliament the Constitution of India 

D. Minister for                          4. Upholding the the Union Constitution & the law Codes: 

A B C D (a) 3 4 1 2 (b) 4 3 2 1 (c) 3 4 2 1 (d) 4 3 1 2


Ans: - (b) Correctly matched: President of India - Upholding the Constitution & the Law. Judge of Supreme Court - Faith and Allegiances to the Constitution of India. Member of Parliament - Faithful Discharge of Duties. Minister for the Union - Secrecy of Information. 

Post a Comment

Previous Post Next Post