Type Here to Get Search Results !

Common Gk Questions And Answers 2022

Common Gk Questions And Answers 2022




1. Who is the Father of our Nation?
Answer: Mahatma Gandhi
2. Who was the first President of India?
Answer: Dr. Rajendra Prasad
3. Who is known as Father of Indian Constitution?
Answer: Dr. B. R. Ambedkar
4. Which is the most sensitive organ in our body?
Answer: Skin
5. Giddha is the folk dance of?
Answer: Punjab
6. Who was the first Prime Minister of India?
Answer: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.
7. Which is the heavier metal of these two? Gold or Silver?
Answer: Gold
8. Who invented Computer?
Answer: Charles Babbage
9. 1024 Kilobytes is equal to?
Answer: 1 Megabyte (MB)
10. Brain of computer is?
Answer: CPU
11. India lies in which continent?
Answer: Asia
12. Which country are the Giza Pyramids in?
Answer: The Giza Pyramids are in Egypt.
13. What city is the statue of liberty in?
Answer: The statue of liberty is in New York City
14. How many Cricket world cups does India have?
Answer: India has two cricket world cups.
15. Martyrs’ Day is celebrated every year on?
Answer: 30th January
16. Name the first 3 planets in our solar system?
Answer: The first 3 planets in our solar system are mercury, venus, and earth.
17. Which is the longest river on the earth?
Answer: Nile
18. Gir National Park in Gujarat is famous for?
Answer: Lion
19. Which animal has hump on its back?
Answer: Camel
20. Name 3 root vegetables?
Answer: Beets, carrots, and radish are root vegetables.
21. Name the game which is played with bat, ball and wicket?
Answer: Cricket
22. Smallest state of India is?
Answer: Goa
23. Fastest animal on earth is?
Answer: Cheetah
24. Which is the animal referred as the ship of the desert?
Answer: Camel
25. Which plant grows in desert?
Answer: Cactus
26. Highest dam of India is?
Answer: Tehri Dam
27. The total distance around a figure is called its?
Answer: Perimeter
28. A figure with 8 sides is called?
Answer: Octagon
29. What colour symbolises peace?
Answer: The colour white symbolises peace.
30. National Tree of India is?
Answer: Banyan tree
31. Which flower is white in colour?
Answer: Jasmine
32. Agra is situated on the bank of river?
Answer: Yamuna
33. Baby of horse is called?
Answer: Colt
34. National animal of India
Answer: Tiger
35. Shape of Egg is?
Answer: Oval
36. Most widely spoken language in the world is?
Answer: Mandarin (Chinese)
37. Which insect has colourful wings?
Answer: Butterfly
38. Who wrote Romeo and Juliet?
Answer: William Shakespeare wrote Romeo and Juliet.
39. Who was George Washington?
Answer: George Washington was the first president of the United States of America.
Answer: Roar
40. Name any reptile?
Answer: A lizard is a reptile.
41. Cataract is the disease of?
Answer: Eyes
39. Cry of lion is called?
Answer: Roar
42. Which organ purify our blood?
Answer: Kidney

43. Who wrote the National Anthem – Jana Gana Mana?
Answer: Rabindra Nath Tagore

44. How many colours are there in India’s National Flag?
Answer: Three

45. Gateway of India is located at?
Answer: Mumbai

46. Who was Albert Einstein?
Answer: Albert Einstein was a famous scientist.

47. What crop is famously grown in the region of Darjeeling?
Answer: The region of Darjeeling is known to grow Tea leaves.

48. Capital of Uttarakhand is?
Answer: Dehradun

49. When do we celebrate our Independence Day?
Answer: 15th August

50. Sun is a?
Answer: Star

51. Which planet is nearest to Earth?
Answer: Venus

52. We get solar energy from?
Answer: Sun

53. What islands are a part of the country of India?
Answer: The Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands belong to India.

54. Where does a dog live?
Answer: Kennel

55. Which animal is called the ship of the desert?
Answer: Camel

56. Goitre is caused due to the deficiency of?

Answer: Iodine

58. Longest river in the world is?

Answer: Nile

59. How many players are there in a cricket team?

Answer: 11

60. Largest island in the world is?

Answer: Green Land

61. Which president of the USA is responsible for the Emancipation Proclamation?

Answer: Abraham Lincoln is responsible for the Emancipation Proclamation.

62. LBW is related to which sports?

Answer: Cricket

63. Young one of a cat is called?

Answer: Kitten

64. Which African nation is famous for chocolate?

Answer: The nation of Ghana is world famous for chocolate.

65. Saina Nehwal is associated with which sports?

Answer: Badminton

66. How many days are there in a Leap year?

Answer: 366

67. Olylmpics games are held after every?

Answer: 4 years

68. How many sides are there in a pentagon?

Answer: 5

69. What is King Arthur’s sword called?

Answer: King Arthur’s sword was called Excalibur.

70. A place where bees are kept is called?

Answer: Aviary

Which is the biggest sea animal?

Answer: Dolphin

72. Who is the founder of Microsoft?

Answer: Bill Gates is the founder of Microsoft.

73. Who discovered Penicillin?

Answer: Alexander Flemming

74. Who was popularly known as Netaji?

Answer: Subhash Chandra Bose

75. Which country does the company Sony come from?

Answer: Sony comes from the nation of Japan.

76. Scientific study of birds is called?

Answer: Ornithology

77. Who is the author of the book – Broken Wing?

Answer: Sarojini Naidu

78. Largest desert in the world is?

Answer: Sahara desert

79. In which direction does the sun rise?

Answer: The sun rises from the east.

80. Kuchipudi is the dance form of which state?

Answer: Andhra Pradesh

81. Who was Margaret Thatcher?

Answer: Margaret Thatcher was a former Prime Minister of the United Kingdom

82. United Nation (UN) day is celebrated on?

Answer: 24th October

83. In which season we wear warm clothes?

Answer: Winter

84. Which bird can not fly?

Answer: Ostrich

85. We should cross the road when the traffic light is?

Answer: Green

86. Place where animals and birds are kept?

Answer: Zoo

87. In which festival we play with colours?

Answer: Holi

88. Which fruit gives us oil?

Answer: Coconut

89. Which jungle is the most dense in the world?

Answer: The Amazon is the densest jungle in the world.

90. The national song

Answer: Vande Mataram

91. The national bird is

Answer: Peacock

92. The national fruit is

Answer: Mango

93. National Education Day

Answer: 11 Nov.

94. Children’s Day

Answer: 14 Nov.

95. Teacher’s Day

Answer: 5 September

96. Which place is known as tea garden of India? 

Answer: Assam

97. Which is the smallest bird ?

Answer: Humming Bird

98. Which is the largest ocean in the world ?

Answer: Pacific Ocean

99. Which is India’s largest fresh water lake?

Answer: Wular Lake

100. Which is the tallest waterfall in the world ?

Answer: Angel Falls 

Tags

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

 




Below Post Ad