Type Here to Get Search Results !

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 23

Indian Polity Question

INDIAN POLITY QUESTION AND ANSWERS PART 23

Indian Executive and Legislature



1. The Dinesh Goswami Committee recommended: (1997) 

(a) The constitution of state level election commission. 

(b) List system of election to the Lok Sabha. 

(c) Governmental funding of parliamentary elections. 

(d) A ban on the candidature of independent candidates in the parliamentary elections. 

Ans:- (c) The Recommendations of Dinesh Goswami Committee (1990): 1. An amendment need to be made in the antidefection law. 2. Fresh delimitation should be brought in place on the basis of the 1981 census and a provision for rotation of reserved seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes should come in force. 3. The age of candidates for Assembly should be reduced to 21 and for the Council to 25. 4. Government funding should be done for parliamentary election. 



2. Which one of the following is NOT a principle of “Panchsheel”? (1997)

 (a) Non-alignment (b) Peaceful Co-existence (c) Mutual respect for each other’s territorial integrity and sovereignty (d) Mutual non-interference in each other’s internal affairs 

Ans:- (a) The Principles of “Panchsheel”: 1. mutual respect for each other’s territorial integrity and sovereignty; 2. mutual non-aggression; 3. mutual non-interference in each other’s internal affairs; 4. equality and mutual benefit; and 5. peaceful coexistence. 



3. The Indian parliamentary system is different from the British parliamentary system in that India has: (1998) 

(a) both a real and a nominal executive (b) a system of collective responsibility (c) bicameral legislature (d) the system of judicial review 

Ans:- (d) The Indian parliamentary system has the provision of judicial review while in the British parliamentary, there are no such provision. 



4. Consider the following statements: (1999) 

An amendment to the Constitution of India can be initiated by the: 

1. Lok Sabha 2. Rajya Sabha 3. State Legislatures 4. President Which of the above statements is/are correct? 

(a) 1 alone (b) 1, 2 and 3 (c) 2, 3 and 4 (d) 1 and 2 

Ans:- (d) An amendment to the Constitution of India can be initiated in either house of the Parliament.  



5. The primary function of the Finance Commission in India is to: (2000)

(a) distribute revenue between the centre and the states (b) prepare the Annual Budget (c) advise the President on financial matters (d) allocate funds to various ministries of the Union and State Governments 

Ans:- (d) The primary function of the Finance Commission in India is to distribute revenue between the centre and the states. 



6. Consider the following functionaries (2000) 

1. Cabinet Secretary 2. Chief Election Commissioner 3. Union Cabinet Minister 4. Chief Justice of India Their correct sequence in the order of precedence is: 

(a) 3, 4, 2, 1 (b) 4, 3, 1, 2 (c) 4, 3, 2, 1 (d) 3, 4, l, 2 

Ans:- (c) The correct sequence in the order of precedence: Chief Justice of India - Rank 6 Cabinet Ministers of the Union - Rank 7 Chief Election Commissioner - Rank 9(A) Cabinet Secretary of India - Rank 11 




7. Consider the following statements about the Attorney General of India: (2000) 

1. He is appointed by the President of India. 2. He must have the same qualifications as are required for judge of the Supreme Court. 3. He must be a member of either House of Parliament. 4. He can be removed by impeachment by Parliament.

Which of these statements are correct? (a) 1 and 2 (b) 1 and 3 (c) 2, 3 and 4 (d) 3 and 4 

Ans:- (a) Articles 76 and 78 deals with the Attorney General of India. He is appointed by the President of India. He must have the same qualification as that of judge of the Supreme Court. He need not to be the member of either house of the Parliament. He held the office on pleasure of the President.


8. The speaker can ask a member of the house to stop speaking and let another member speak. This phenomenon is known as: (2000) 

(a) decorum (b) crossing the floor (c) interpellation (d) yielding the floor 

Ans:-  (d) The Speaker of the Lok Sabha can ask a member of the house to stop speaking and let another member speak is called Yielding the Floor. 



9. Which one of the following statements about a Money Bill is not correct? (2000) 

(a) A Money Bill can be tabled in either House of Parliament. (b) The Speaker of Lok Sabha is the final authority to decide whether a Bill is a Money Bill or not. (c) The Rajya Sabha must return a Money Bill passed by the Lok Sabha and send it for consideration within 14 days. (d) The President cannot return a Money Bill to the Lok Sabha for reconsideration. 

Ans:- (a) Money Bills are those Bills which comprises only provisions dealing with all or any of the matters specified in sub-clauses Article 110 of the Constitution. Financial Bills can be further classified as Financial Bills Categories 1 and 2. Category 1 Bills contain provisions dealing with any of the matters specified in sub-clauses (a) to (f) of clause (1) of Article 110 and other matters and Category 2 Bills involve expenditure from the Consolidated Fund of India. 


10. The Parliament can make any law for the whole or any part of India for implementing International treaties: (2000)

(a) with the consent of all the states (b) with the consent of the majority of states (c) with the consent of the states concerned (d) without the consent of any state 

Ans:- (d) The Parliament can make any law for the whole or any part of India for implementing international treaties without the consent of any state. 



Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

 




Below Post Ad